Quart de Poblet millora la qualitat de vida de persones amb diversitat funcional del municipi equatorià d'Otavalo

Mitjançant el Fons Valencià per la Solidaritat, la localitat de l'Horta Sud ha executat un projecte de cooperació internacional al municipi de l'Equador per eliminar barreres actitudinals i físiques que pateixen persones amb diversitat funcional i, per tant, dignificar les condicions de vida diàries d'aquestes
Foto familia L Fernandez ecuador.jpg

L' Ajuntament de Quart de Poblet, a través del Fons Valencià per la Solidaritat, -entitat de la qual forma part l'entitat local- i amb la col·laboració de la contrapart local Centre Equatorià per a la Promoció i Acció de la Dona (CEPAM), ha executat entre els anys 2021 i 2023 un projecte de cooperació internacional al desenvolupament en el municipi d'Otavalo (l'Equador) amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de la població otavalenya amb diversitat funcional. Aquesta localitat equatoriana es troba en les terres altes andines de la província d'Imbabura, en el nord del país del sud, i té una població de l'al voltant de 130.000 habitants, sent quasi el 60% persones d'ètnia indígena.


Una enquesta del Consell Nacional per a la Igualtat de Diversitats de l'Equador va reflectir que en Otavalo habita una població de 2.652 persones amb diversitat inscrites en el Registre Nacional de Discapacitats (1.026 persones amb diversitat física, 659 auditiva, 591 intel·lectual, 280 visual i 96 psicosocial). Segons l'enquesta, aquestes persones pateixen una elevada taxa d'exclusió, pobresa, dependència i sentiments de frustració i inutilitat, així com les persones amb diversitat dones pateixen un elevat índex de violència de gènere, violència sexual i embarassos prematurs.


És per aquest motiu que el Govern Obert Descentralitzat (GAD) d'Otavalo, en 2019, va aprovar l'"Ordenança que regula les polítiques públiques en relació amb les persones amb diversitat funcional d'Otavalo" i adoptà una política per treballar amb persones amb diversitat funcional. En aquest context, el govern local del municipi equatorià va iniciar l'execució del projecte local KAWSARINA per atendre psicològicament les persones amb diversitat funcional i acompanyar-les en la superació de sentiments i emocions negatius. Però, no obstant això, es necessitava un esforç per a promocionar la igualtat d'oportunitats i l'autonomia mitjançant l'eliminació de barreres físiques, campanyes de sensibilització, activitats d'inclusió i la prestació de servicis per a aquesta comunitat.


En quest marc, l'Ajuntament de Quart de Poblet amb les col·laboracions del Fons Valencià per la Solidaritat i CEPAM, ha dut a terme entre els anys 2021 i 2023 un projecte pioner en el territori per a la inclusió integral amb perspectiva de gènere de les persones amb diversitat funcional del municipi equatorià d'Otavalo, denominat “Atenció, desenvolupament integral i accessibilitat per a persones amb diversitat funcional del municipi d'Otavalo”. Amb aquest projecte, entre altres, s'ha sensibilitzat a la població i a col·lectius específics (personal funcionari, transportistes, persones cuidadores, etc.) sobre un tracte inclusiu i no discriminatori, s'ha incrementat la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional mitjançant atencions psicològiques i s'ha promocionat la inclusió social i urbana, capacitant a les persones que cuiden a la gent amb diversitat funcional i facilitant elements ortopèdics a persones amb vulnerabilitat econòmica. A més, la iniciativa ha tractat la dignificació i el reconeixement de la tasca de les persones cuidadores.


En definitiva, l'Ajuntament de Quart de Poblet i el Fons Valencià per la Solidaritat, durant el període d'execució del projecte, han impulsat polítiques basades en l'estratègia municipal d'atenció a la diversitat, i han sigut un element clau de cooperació amb el GAD d'Otavalo i CEPAM per a propiciar una major i millor inclusió de les 2.652 persones amb diferents tipus de diversitat funcional del municipi equatorià. A més de les persones amb diversitat, la iniciativa ha incrementat la qualitat de vida dels seus entorns i ha conscienciat en la població otavaleña.


Comprovació en Otavalo dels resultats del projecte
Lucía Fernández, regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives de l'Ajuntament de Quart de Poblet, - mitjançant una passantia de treball i de seguiment de projectes de cooperació internacional municipalista del Fons Valencià per la Solidaritat, en la qual ha participat una delegació de 9 edils de la Comunitat Valenciana i 2 persones tècniques del Fons- ha comprovat de primera mà en Otavalo els resultats del projecte, i com aquest ha millorat el dia a dia de les persones amb diversitat funcional i dels seus entorns. En concret, Fernández ha fet seguiment de les diferents accions finançades per l'Ajuntament de Quart de Poblet en el marc del projecte executat entre 2021 i 2023. A més, l'edil de Quart de Poblet i la delegació valenciana han sigut rebuts per Anabel Hermosa, alcaldessa d'Otavalo, així com per altres autoritats.


Altres projectes del Fons Valencià a l'Equador
La regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Lucía Fernández, també ha comprovat l'evolució i fruits d'altres projectes del Fons -i, per tant, de Quart de Poblet, ja que l'Ajuntament forma part de l'entitat- que s'estan executant a l'Equador.


Aquests són, d'una banda, el projecte “Teixint l'apoderament de dones autoritats locals”, el qual està cofinançat per la Direcció General d'Inclusió i Cooperació al Desenvolupament de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda de la Generalitat Valenciana, i té com a finalitat impulsar la igualtat de gènere de governs locals equatorians, mitjançant l'enfortiment de les capacitats de gestió de les dones autoritats locals i l'impuls de xarxes i intercanvis amb dones electes municipals i organitzacions locals de dones per a crear, posicionar i implementar una agenda política per a la igualtat. En el marc d'aquest projecte, la delegació valenciana ha participat en la Trobada Nacional de Dones Electes Locals de l'Equador, celebrada a Quito.


D'altra banda, ha coincidit amb personal tècnic d'ajuntaments de la Comunitat Valenciana que està participant en la XI edició del projecte "Especialista Municipal Voluntari/a", cofinançat per l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament (AECID) del Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació del Govern d'Espanya. L'objectiu de “Especialista Municipal Voluntari/a” és que persones tècniques locals d'ajuntaments membres del Fons, i dels àmbits professionals sol·licitats per les contraparts del Fons de l'Equador o Bolívia, realitzen assistència tècnica en terreny durant un mes del període estival.


El Fons Valencià per la Solidaritat, l'associació per la cooperació internacional i l'educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana
El Fons Valencià és l'associació d'entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d'educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 147 entitats locals valencianes sòcies (138 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l'Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d'emergència. Així mateix, executa projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

 


La relació entre els municipis del sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com per exemple les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l'absorció mútua de coneixements i experiències.